Тайните на добрия готвач

Открийте 5 добри навици за готвене, които всеки може да възприеме, за да стане истински готвач, а не само последовател на рецептата. Следването на рецепти е чудесен начин да се научите да готвите, но не всички рецепти ще бъдат съобразени по ваш вкус. Ето защо е важно да използвате сетивата си, освен да следвате рецептата, за да постигнете най-добри резултати.

Тези 5 тайни за готвене са прости и лесни, но всички ще се питат: „Леле, как разбрахте как да направите това? Това не беше в рецептата.". Тогава знаете, че сте станали истински готвач, а не просто последовател на рецепти. Както винаги, колкото повече прилагате тези тайни на практика, това ще ви бъде второ естество и никога няма да се наложи да обвинявате рецептата отново.

1. Сол

Каквото и да правите, не се страхувайте да използвате сол. Солта се използва за подобряване на вкуса на ястие. Рецептите никога не посочват изрично през цялото време, когато трябва да подправяте ястието си, докато готвите, така че ето нашият съвет: Подправете, докато вървите. Добавете малка щипка сол всеки път, когато към съда се добави нова съставка, така че ароматите да имат време за изграждане.

Колкото по-рано започнете да овкусявате, толкова по-дълбоки и концентрирани аромати ще станат в крайния продукт. Когато готвите меса, уверете се, че солите и омесвате с вилица предната вечер. А за макароните, осолете водата щедро, защото това е единственият път, когато тестените наистина ще могат да поемат всякакъв аромат.

2. Топлина / Масло

Топлината е критична част от готвенето и за най-добри резултати се уверете, че маслото е горещо, когато добавите съставки за сотиране, бъркане или пържене. Ако не го правите, храната просто ще седи в масло, а не да се готви в масло.

Когато добавите маслото в тигана, насочете тигана напред и назад. Можете да кажете, че маслото е горещо, когато видите удари в него (като крака във чаша за вино) и то блести. Най-добре е да използвате масла с висока точка на дим, като авокадо, кокос или гроздови семена, за готвене на висока температура. Маслата се използват за най-различни нужди за готвене, така че е важно да научите и разберете различните им точки на дим.

3. Течност

Понякога, когато готвите, съдът ви може да изсъхне. Това е добре! Добавянето на няколко капки вода, бульон / вино или вино ще добави аромат и ще предотврати изгарянето. Не забравяйте да използвате най-добрата си преценка и внимавайте какво готвите. Ако някога изглежда, че храната или тиганът могат да започнат да горят, добавете пръска течност. Настържете всички кафяви късчета, които са се образували на тигана (това е хубаво нещо точно там) и ще добавите аромат към ястието си!

4. Вкус

Никога няма да изпитате вкусно ястие, ако се научите да се доверите на вкуса си. Ако нещо ви е вкусно, добавете малко сол или подправки. Ако е твърде тръпчив, добавете малко подсладител, като захар или мед. Ако има нужда от малко зинг, добавете малко киселина или нещо пикантно, като лют сос или щипка кайен.

Не забравяйте, че рецептите са предназначени само да бъдат водачи; вие сте готвачът и вие трябва да определите какъв е вкусът на крайния продукт. Създайте идеално балансирани и ароматни кулинарни шедьоври.

5. Киселинност

Завършете ястията си с малко киселинност, за да откриете наистина всички аромати. Оцетът или киселинността имат ефект от подчертаването на други аромати, които могат да направят вкуса на ястие толкова по-мощен и динамичен. Винаги дръжте около себе си лимони и селекция оцет и завършете ястие с няколко капки. Направете това към края на готвенето, тъй като топлината може да притъпи ефекта.

Източник: Cooksmarts.com

 

Тагове:
Този сайт използва бисквитки (cookies) и обработва лични данни.   Повече информация Приемам